Tradueix

Exposició Les fogueres del Pertús. Diari de l’evacuació de Catalunya, d’Àlvar d’Orriols

Del 17 al 29 de novembre de 2014 s’ha mostrat, a la sala d’exposicions del Consell Comarcal de l’Alt Empordà (Carrer Nou, 48 de Figueres), l’exposició   Les fogueres del Pertús. Diari de l’evacuació de Catalunya, d’Àlvar d’Orriols.

Aquesta exposició consta de quasi una trentena de dibuixos extrets del llibre del mateix nom que l’autor va fer mentre vivia el llarg i difícil camí de l’exili.

Els dibuixos, documentats i explicats amb el seu corresponent peu, volen mostrar, d’una manera gràfica, el que va significar la Guerra Civil, els bombardejos i, sobretot, l’exili que van patir milers de famílies, ara fa tot just 75 anys (1939-2014). 

L’exposició, doncs, té dos finalitats: reivindicar i ressaltar la figura d’Àlvar d’Orriols com una persona il·lustre d’una gran popularitat i reconeixement als anys trenta com escriptor, músic i dramaturg, a més de la seva implicació amb la democràcia, la justícia social i el catalanisme. Després de l’exili, Orriols (que per cert parlava set idiomes) va caure a l’oblit.

L’altre finalitat és la de col·laborar amb la recuperació de la memòria històrica i recordar, ara que es compleix el 75è aniversari, què i com va ser l’exili.

Aquesta exposició és una eina per explicar i reflexionar sobre aquest trist capítol de la nostra història, a partir de diverses il·lustracions, la qual cosa està molt recomanada per estudiants i/o joves que amb algunes d’aquestes imatges poden conèixer més exactament el que va suposar aquest episodi.


S’ha triat Figueres per iniciar aquesta exposició itinerant, entre d’altres aspectes, per ser, precisament, l’última localitat en que els exiliats espanyols i, sobretot catalans, van viure, ara fa 75 anys, el darrer episodi del llarg camí cap l’exili a França. 

Per veure notícia en TV3 cliqueu el següent enllaç: